Majčkova zgodba – zgodba ta posebnega konja

Da je Maj prav poseben je bilo nekako slutiti, prav gotovo pa videti že ko je bil majhen. Kakšen je bil pred mojim prihodom ne vem, Jureta sem menda že spraševala pa mislim, da je bil odgovor nekje v stilu “kaj pa vem” 🙂

Naj bi bil pa takle:

Prvič sva se srečala na pašniku, ko je bil star okoli enega leta, čeprav so njegova ušesa kazala bolj videz odraslega konja, trup pa je ostal malce zadaj. Ah, pa saj veste kakšni so konjički pri enem letu, enkrat je glava taka, da se kar obrneš, drugič ritka raste nekam v višino, trebuh pa v širino. No Majčka se precej spominjam po ušesih in taki ljubkovalno rečeni “oslovski glavici” 🙂

Maj takrat še ni imel imena in seveda je postal Maj, ker to pač ne gre, da “noname” enoletnik skače okoli po pašniku. Odraščal je v čredi in užival s svojima vrstnikoma, prav tako enoletnikoma. Jure se je odločil, da bo vse tri prodal, saj se je čreda quarter konj večala, križani konjički pa so se morali zmanjšati. Oba enoletnika sta šla v roku meseca dni, ne vem zakaj ob ogledu tudi en kupec ni podrobno vrgel očesa na Majčka. No…ja:) Jure je vsakemu povedal…če iščete karakter je Maj ta pravi. Res je, da sta bila oba druga čudovito lepa, Maj pa je imel tisto česar nista imela druga dva (če bere to kupec Geje ali pa žrebčka, katerega imena si nisem zapomnila, se opravičujem, prepričana sem, da sta fajn in pridna).

Oglas za Majčka sem vztrajno objavljala, opisovala njegov karakter v njem, Jure se kaj dosti ni sekiral:”Bo že prišel taprav”. No Maj se je nkje na poti čakanja svojega pravega odločil vzpostaviti prijateljstvo z našimi ovcami, predvsem pa z jancem.

Preden je prešel na odrasle ovce se je skušal pobondati z malimi jančki, kar Juretu seveda ni bilo ravno prav. Jančkov pač ne kotališ po tleh kot fuzbalsko žogo.

Lahko pa janc tebe Maj:)

Torej, Maj je rasel in rasel, prešel že leto in pol in užival na velikem pašniku s kastrati in kobilami. Tudi če smo rejci konj in so nam določene zadeve jasne, pa se na napakah dobro naučimo; kaj pomeni imeti pohlevnega letnika in pol, ki še sesa kobilo? Nič dobrega:) Zakaj? V nadaljevanju he he.

Čas je že bil, da fanta nekaj naučimo. Kaj pa učiš takega konja hihi? V video posnetku konj prvič v življenju vidi bič.

http://www.youtube.com/user/rbtabas#p/u/4/uBWUJW_3ux8

Ali pa je prvič v življenju zajahan.

http://www.youtube.com/user/rbtabas#p/u/5/H3rPjjgX4-k

No Maj je odšel tudi na kastracijo, saj je bil že skoraj dvoletnik in jo tudi pogumno prestal. Po okrevanju se je vrnil na pašnik, ko ni bilo v bližini primernega fotelja, je služil kot počivalnik:)

Nekega dne pa dobimo klic prijatelja Primoža, ki je tudi naš kovač. “Maš kakšnega dobrega konja? Pridemo.”

Seboj je pripeljal dve mladi punci, nobeden od naju ni vedel čigavi sta, kaj kupujejo,  šli smo na pašnik in čez nekaj minut je Klavdija sedela na Maju, Jure pa pod njim.

Ja no, takle mamo:)

Resnica je bila neizbežna. Naš Maj ni nek čudovit lepotec, je pa poseben konj, za posebnega človeka. Meni so ob Klavdijini navdušenost skoraj  pritekle solze in Juretu sem rekla zakaj grejo vedno tisti konji prvi, kateri so meni najbolj pri srcu.

Čez nekaj dni se je Klavdija vrnila z mamico in očimom in odločeno je bilo. Maj gre z njimi. Ja, Klavdija je bil res odločena, mami pa jo je po domače povedano malo nafarbala in jo razložila, da bo še nekaj časa preteklo predno ji bodo kupili konja. Ni minil mesec dni pa je bil Maj že pri njih.

Ne glede na to, da je bil Maj pač my favourite pa sem bila vesela, da ima najboljše lastnike, kar si jih lahko želimo vsi, ki vzrejamo konje. Maja je Jure tudi začetno ujahal in fant je zaživel novo življenje, z novo družino.

Kot “trupelce” na pašniku:

In kot učenec s svojo novo lastnico Klavdijo:

Nekje bi verjetno morala razložiti, da je Maj pravzaprav postal zelo lep konj:)

Sem pa dolžna še neki kratko razlago o presenečnju, ki nam ga je pustil Maj za seboj. Tik preden je Jure Maja kastriral se je fant očitno odločil, da bo s svojim premoženjem še nekaj ustvaril.

Tako, ustvaril je Vililja:

In pa še eno kobilco, njeno mamo Geto sva kot prazno prodala prijateljici Darji. Vedeli seveda nismo. Je pa Darjo pričakalo presenečenje:)

Maj je zopet za kratek čas pri nas, ker se mami od Klavdije izpopolnjuje v jahanju, Jure pa Majčka še nadaljne trenira. In ker je ravno pri nas, malo igranja ne škodi.

Video prikazuje Majčka, ki ga nihče razen Klavdije ni želel kupiti, ker je bil pač estetsko poseben. Video je bil posnet na hitro, ko se je Jure odločil, da bo za sam štos snel uzdo. Video je posnel Klavdijin očim.

Ja, Majček je poseben in za nas vedno bo.

Video : http://www.facebook.com/video/video.php?v=1986231622704&subj=1450680453

Kdor še ni naš prijatelj, mora pač to postati, da si video lahko ogleda:)

Za Majčka in Majčkove,

Maja

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s