Reining – začetki

Če ste odprli to stran ste prav gotovo ljubitelji Quarter konja, reininga in western jahanja.

Verjetno že veste kaj reining je in da se je njegova zgodba začela okoli leta 1770 in sicer na rančih, kjer so redili govedo na prostranih območjih Mehike in Amerike. Na prerijah ni bilo nobenih ograd ali zagrajenih pašnikov. Narava, govedo, kavboj in konj.


Da so kavboji lahko držali nadzor nad čredo goveda med velikimi sezonskimi selitvami, so potrebovali pomočnika. To je bil konj, ki je moral opravljati zahtevno delo. Skrb kavboja je bila  posvečena govedu. Živali je bilo potrebno usmerjati, jih z laso uloviti, označiti ali veterinarsko oskrbeti. Delo je zahtevalo dobro fizično pripravljenost konja in kavboja.


Konj je moral biti za dobro opravljanje nalog umirjen, a hkrati dovolj impulziven, ko je bilo to potrebno. V trenutko se je iz galopa ustavil, se izjemno hitro obrnil za 180 stopinj in odgalopiral za neposlušnim teletom. Najpomembneje je bilo, da je bil 100 % zbran in pozoren na naslednji ukaz kavboja.

Pri vseh teh opravilih je kavboj potreboval vsaj eno roko. Z njo je moral vihteti laso, da je ulovil in privezal teleta na sedlo, moral je hitro odpirati vrata, ko so živino prignali v ograde ali z ukazom pomahati kolegu. To pomeni, da je imel za držanje vajeti prosto le še eno roko, s katero je konju, z dotikom vajeti na vrat, nakazal željeno smer. Izkušeni konji so bili odzivni samo na noge in kavboju sta ostali dve prosti roki.

Kmalu se je med delavci na rančih začela pojavljati tekmovalnost. Kdo ima boljšega, hitrejšega in bolj atletskega konja? Komu se konj prej ustavi in naredi boljši obrat?

Ker so bili elementi, ki so jih kavboji izvajali atraktivni, so privabljali tudi prebivalstvo okoliških vasi, katero je z veseljem spodbujalo nastopajoče.  Sčasoma so »tekmovalci« spoznali, da občinstvu kratek stop ni tako zanimiv, kot dolg, drseči stop, ki tudi traja dlje, izmeriti pa ga je moč v metrih. Tudi obrat so raje videli cel, za 360 stopinj in ne za 180.

Elementi so se začeli spreminjati in prilagajati namenu show-a, izgubili pa so svojo funkcionalnost, saj kavboj pri delu s teletom prav gotovo ne potrebuje dolgega stopa, ravno obratno. V teh časih se je razvila tudi sliding podkev (“slajdarca”), pozornost pa so začeli posvečati tudi podlagi tal na prizorišču teh »tekmovanj«. Reining v začetni fazi je pridobival vse več privržencev, v ospredje pa so prihajali tisti ljubitelji, ki niso imeli prav nobene veze z delom na ranču in živino. Pravi kavboji so se začeli umikati in se udeleževati svojih tekmovanj; rodeo, cow working tekem,…

AQHA je bila prva organizacija, ki je uradno priznala reining kot konjeniški šport in sicer leta 1950. Velika prelomnica se je zgodila 1960, ko je za favorita tekmovanja veljal konj Continental King z jahačem Bill Horn-om. Bill In Kontinental King nista zmagala, kljub dobro odpeljanemu show-u, zato se je njegova lastnica Mickie Glenn odločila, da bo potrebno storiti nekaj na področju sodniškega ocenjevanja. Takratni trener Continental King-a, Dale Wilkinson je predlagal, da se ustanovi zveza, ki bo določila pravila in bdela nad reining športom. 1965 je Continental King zmagal svojo prvo tekmo, 1966 pa je Mickie Glenn ob svoji domači kuhinjski mizi ustanovila NRHA (National Reining Horse Association).

BillHorn, Mickie Glenn in Dale Wilkinson so prišli v Hišo slavnih članov NRHA. Continental King je prvi konj, ki je bil sprejet v Hišo slavnih reining konj.


Bill Horn, štirikratni Futurity zmagovale

Dale Wllkinson – “oče reininga”

Prvi NRHA Futurity za troletne konje je imel 35 štarov in razpisana nagrada za zmagovalca je bila 1200 $. Zmagal je konj Pocorochie Bo.

Bill Horn in Pocorochie Bo

Danes, 40 let kasneje, imamo nad 400 štartov in preko 120.000 $ nagrade za prvo mesto. Reining je najhitreje rastoča konjeniška disciplina, v ospredju pa je čudovit, atletski in izjemno inteligenten konj.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s